The Hammond is back

- and the Demagogue is Reacting!

 

THE DEMAGOGUE REACTS (Vandendriessche-Flush-Michiels) speelt eigentijdse jazz die vertrekt van de formule saxen, basclarinet, fluiten/drums, Hammondorgel, en percussie waarvan het concept geent is op een dynamische, hedendaagse manier van musiceren en improviseren.

 

No clichés here, the musicians just take off and invite you to follow...

 

THE DEMAGOGUE REACTS vertrekt van de jazztriotraditie die een grotere harmonische, melodische en metrische vrijheid van de participanten mogelijk maakt.

Het combinatie Hammondorgel-slagwerk functioneert wars van de typische clichématige combinatie van shuffle&endash;spelend slagwerk en blueslicks spuiende Hammond; dit ensemble probeert eerder enkele essentiele krachtlijnen van het door Larry Young met Tony Williams in '69 - '70 ontwikkelde "Lifetime"- concept door te denken.

De als saxofonist-basclarinettist-fluitist gekende Johan Vandendriessche is geen fulltime slagwerker, maar slaagt er volgens Paul Flush in om hem te dwingen andere dingen op en met het Hammondorgel te doen dan het voor de hand liggende.

Paul Flush's beresterke gevoel voor metrum en maat stellen Johan Vandendriessche in staat om met zijn saxen, fluiten, basclarinet en het slagwerk die dingen te doen die hij al een tijdje "hoorde", maar nooit kon uitwerken.

Percussionist Frank Michiels maakt de muziek van dit ensemble ritmisch/metrisch èn klankmatig rijker door de essentiele inbreng van Afrikaanse, Afro-Cubaanse en zeer smaakvol aangewende digitale percussie en klankengenerator, alsmede van ethnische curiosa zoals de Australische didgeridoo en een door hem ontwikkelde variant.

Zijn onmisbare muzikale inbreng opent de muziek van The Demagogue Reacts verder naar het publiek toe.

Het ensemble speelt op non-comformistische wijze "verwerkingen" van eigen muziek, van o.a. de muziek van Duke Ellington, en van popmuziek, rock, enz... .

 


 

Paul Flush is een in België wonende Britse pianist/Hammondorganist. Hij is bedrijvig geweest in het pop&endash; en varietécircuit, waar hij o.m. met Olivia Newton John, The Platters en Tony Christie speelde; voor deze laatste was hij jarenlang de musical director. Paul is ook intens met alle vormen van jazz bezig; zo begeleidde hij niet alleen Billy Eckstine en Nick Brignola, maar speelt ook regelmatig samen met ex-Soft Machine-bassist Hugh Hopper en saxofonist-basclarinettist John Surman. In België trad hij meerdere malen op met zijn eigen ensemble Full Circle en samen met Johan Vandendriessche, dirigent-arrangeur Rick Taylor en het BRT-jazzorkest in het kader van een tema&endash;avond rond de muziek van Frank Zappa.

Paul Flush is ook bedrijvig in de hedendaagse muziek; zo werd hij enkele jaren geleden uitgenodigd door de Russische componistenbond om een recital met eigen werk te creëren met de bekende avant-gardetrombonist John Kenny.

Paul werkt ook veel voor muziektheater en zelfs musical, en dit niet alleen als pianist, componist, arrangeur, maar soms ook als acteur; deze activiteit brengt hem regelmatig naar Japan, Griekenland, Duitsland, Indië, enz... .

Vorige zomer nam hij deel aan een succesvolle tournee met o.a. John Surman en Kathryn Tickell, de dame die de Northumbrian Pipes (een chromatische doedelzak) hanteert en over de hele wereld erkend wordt als de crème de la crème in de folk- en wereldmuziek en op zowat elke plaat van Sting meespeelt, en waar hij vroeger reeds mee opnam.

 


 

Johan Vandendriessche in een fluitist-rietenblazer- ... wiens muzikale activiteiten hem in vele muziekstijlen en genres duwen. In telegramstijl:

als twaalfjarige in harmonieorkest en balorkest - op 18-jarige leeftijd eigen ensemble Milkshake Banana dat in 1979 het International Jazzconcours van Hoeilaart won, en daarna de wereld rondreisde en een reputatie in de jazz en fusion genoot o.a. om het live musiceren met Philippe Catherine en Toots Thielemans en de opname van een plaat met laatstgenoemde - European Community Jazz Orchestra - BRT bigband - BRT jazzorkest o.l.v. Etienne Verschueren en later Bob Porter - BRT filharmonisch orkest - BRT koor - ACT-bigband o.l.v. Michel Herr - Harmonie van de Luchtmacht - Johan Verminnen 7 jaar - West Deutsche Rundfunk-bigband - Quincy Jones - Randy Crawford - Roger Hodgson (Supertramp) - Debbie Harry(Blondie) - Dirk VanEsbroeck - Filharmonisch Orkest van Vlaanderen - ... .

Verder nog bedrijvig als studiomuzikant voor zowat alles en iedereen (Claude Nougaro, Raymond V.H.G., Claude Mauranne, Clouseau, enz...).

Is momenteel aan het optreden met Jive Talk, een eigen kwartet dat Rhythm 'n Jazz speelt, en waar hij buiten alle dwarsfluiten en saxen ook de electrisch versterkte en electronisch gemanipuleerde sax hanteert.

Johan doceert jazzgeschiedenis en harmonie, analyse en improvisatieleer aan het Conservatorium van Gent.

 


 

Frank Michiels speelt met de gekende popgroep Clouseau, met Mauranne, Will Tura, Isabelle Antena, Johan Verminnen, de franse cultgroep Niagara, violist Jean-Pierre Catoul, enz....

Hij maakte overigens deel uit van de groep Milkshake Banana, waarvan hij samen met Johan, Peter en Koen Vandendriessche, en Michel Ardui en later ook Erik Vermeulen, de harde kern vormde.

Frank is ook ethnomusicoloog en trekt vaak naar Afrika voor muziekwetenschappelijk werk, wat zich ook laat horen in eigen werk met ISIRO en met Dan Lacksman, dat ethnische muziek combineert met new-age en popmuziek.

Frank is intensief bezig met een prestigieus en nu reeds internationaal gelauwerd interactief videospektakel met de gerennommeerde videokunstenaar Walter Verdin.